A túramozgalom története

Páran elkötelezett Dél-Balaton szerelmesek és természetrajongók gondoltunk egy merészet 2021 kora nyarán és elkezdtünk tervezgetni egy jelvényszerző  túramozgalmat Somogy északi részén, a zsúfolt Balaton parttól pár kilométer távolságra. Ez egy fajta hiánypótlás is, hiszen a megyében sajnos lámpással is alig található ilyen túraútvonal.

Járhatunk tűzhányókon, csatornák közt nádasban, eljuthatunk eltűnt, kihalt falvakba, barangolhatunk földvárak sáncain, vagy a lovagkirály által Koppány vezér ősi fészkénél alapított bencés monostorban, de a tündérek hangjának is a nyomába eredhetünk. Mindezt a nyüzsgő parttól pár kilométerre, akár egy borongós nyári napon nyaralás közben, vagy az év egy csendesebb időszakában, akár egy hólepte téli túrán. Aztán a kirándulást megkoronázhatjuk egy hangulatos kertvendéglőben elfogyasztott helyi specialitással, melyet egy-egy pohár dél-balatoni borral öblíthetünk le.

A hiánypótlás mellett célunk volt még, hogy megismertessük a teljesítőkkel Külső–Somogy természeti,  kulturális és épített értékeit, melyek közül nem egy rejtett kincsként bújik meg a hullámzó dombok közt, vagy a sűrű erdők mélyén. Ezenkívül annak a bizonyítása is a célunk volt, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem is olyan „lapos” ez a vidék. Mint bizonyára Ti is tapasztalni fogjátok, errefelé is található jó pár izzasztó és meredek emelkedő és lejtő. Bizony jól fog esni mikor egy gerincre, tetőre, vagy csak egy tisztásra fogtok érni, de itt még pihenni is el fogtok felejteni, mert le fog esni az állatok az elétek táruló körpanorámáktól. A csillámló, hullámzó Balaton mögött a tanúhegyek teljes vonulata elétek fog tárulni, a látképet pedig a Bakony csúcsai zárják le. Egyes helyeken dél felé fordulva Külső–Somogy lankái mögött megfelelő körülmények közt pedig a Mecsek keleti csúcsai is feltűnnek, sőt az igazán szerencsések még a Mecsek nyugati részét is felfedezhetik.

A  Dél–balatoni várak (DBV) jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső–Somogyban, tematikája elsősorban a vidék középkori értékeire, valamint természeti látnivalóira épül. A mozgalom létrehozásakor a mára megszűnt Fejérkőtől – Tündérvölgyig jelvényszerző mozgalom ötletét, alapjait használtuk fel, újragondolva, kiegészítve azt, annak jogtulajdonosainak egyetértésével.

Az útvonal Somogyváron a történelmi emlékhelynél indul, középkori templomokat, eltűnt falvakat, kő- és földvárakat érintve egy vadregényes barlanglátogatás után érkezünk meg a célba, Ságvárra. Az útvonal jelentős része jelzett útvonalon halad, de nehezítésképpen lesznek jelzetlen részek, amit azonban térkép alapján könnyedén megtaláltok. A honlapról az ajánlott útvonal is letölthető, szintadatokkal egyetemben. Ugyancsak a honlapról tudjátok letölteni az igazolópontok helyét. Fontos, hogy mindenhol két kódot helyeztünk ki a biztonság kedvéért. Útközben sok dombra felkapaszkodunk, eljutunk többek közt Somogy legmagasabb pontjára és persze útközben rengeteg kilátópontot érintünk. Lelkünk feltöltődéséről a végeláthatatlan erdei szakaszok gondoskodnak, sajnos azonban a terep adottsága végett elenyésző mértékben, de aszfalton is kénytelenek voltunk vezetni a nyomvonalat. Egyedi sajátossága lesz a mozgalomnak, hogy egyetlen Balaton parti települést sem fog érinteni, azok megismerésére más alkalmat kell keressetek. Ennek ellenére a túrák tervezésekor, megszakításakor bátran támaszkodhattok a tömegközlekedésre.  …. és ugye Dél–Balaton nincs a nemes nedű, a bor nélkül. Erre is gondoltunk, ezért az útvonal a borvidék legpazarabb és legértékesebb ültetvényei között is fog vezetni, ahol nem egy nyitva tartó pincészetet találhattok.

Fontos, hogy az útvonal jelentős része a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének vadászterületein vezet, ahol jelentős vadászatok zajlanak. Erről túráitok tervezésekor nem árt tájékozódni.

Az erdőben ügyeljünk a tisztaságra, ne szemeteljünk és ne feledjük, mi ott csak vendégek vagyunk! Kérünk bennetek, ha bármilyen rendellenességet ( kódhiány, útvonal zárás, terelés, stb.) tapasztaltok, azt e-mail-ben vagy a közösségi felületen jelezzétek felénk!

Külön köszönetünket fejezzük ki a tervezés során nyújtott felbecsülhetetlen segítségükért a somogyi túrázás két ikonikus alakjának, Karsai Ilona Úrhölgynek és Hevesi Zoltán Úrnak!

Csodás, élményekben gazdag teljesítést kíván a DBV csapata:

Soós Margit

Csernus L. Gábor

Soós Lajos